top of page

Κατάρρευση ραφιών και πώς μπορεί να αποτραπεί

Η κατάρρευση ενός συστήματος ραφιών είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για όσους είναι ιδιοκτήτες και διαχειριστές τέτοιων εγκαταστάσεων. Η συνέπεια μπορεί να είναι καταστροφική, ιδιαίτερα όσον αφορά την απώλεια ζωής, η οποία αποτελεί το πιο τραγικό αποτέλεσμα. Η αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφής θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βάρος στη συνείδησή τους. Επιπλέον, η πιθανή απώλεια παραγωγής και προϊόντων είναι σημαντική, ιδίως στο παρόν δύσκολο περιβάλλον εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι νομικές συνέπειες μπορεί επίσης να είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων αγωγών, έρευνων ασφαλιστικών εταιρειών, κυβερνητικών προστίμων και ποινών και του ενδεχομένου φυλάκισης για όσους επιδεικνύουν βαριά αμέλεια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καταστροφικά περιστατικά συνήθως οφείλονται σε μια σειρά από μικρά λάθη ή παραβλέψεις, παρά σε μία μεγάλη αμέλεια.

Edwards-Transport2.jpg

Τα 10 μικρά λάθη που μπορούν να συμβάλλουν σε κατάρρευση με την πάροδο του χρόνου

Το μεγαλύτερο μέρος των συμβάντων που παρουσιάζονται σε αποθήκες οφείλονται σε σειρά από μικρές αμέλειες. Πρόκειται για λάθη που μπορεί να φαίνονται αθώα και συνήθως αγνοούνται. Για παράδειγμα, μια ράφολογία μπορεί να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση εδώ και χρόνια, ή μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να ακολουθείται εδώ και δεκαετίες χωρίς φανερά ζητήματα. Ωστόσο, είναι η συσσώρευση αυτών των μικρών λαθών που, σε συνδυασμό με ένα καταλυτικό γεγονός, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά συμβάντα. Κάθε μικρό λάθος λειτουργεί συνδυαστικά για να καταστήσει το σύστημα των ραφιών πιο ευάλωτο σε μια κατάρρευση.

20211011_090320 - Copy.jpg
1. Η συσσώρευση μικρών και ασήμαντων ζημιών

Η ανθεκτικότητα των συστημάτων αποθήκευσης είναι σύνηθως εξαιρετικά υψηλές λόγω της ικανότητάς τους να αποκτούν δύναμη ως ένα ενιαίο σύνολο. Ο σχεδιασμός του συστήματος δίνει σε κάθε ράφι και πλαίσιο την ανθεκτικότητά του, με την ακαμψία να αυξάνεται μέσω της σύνδεσης με άλλα πλαίσια. Ακόμη και όταν ένας ορθοστάτης υποστεί μία μικρή ζημιά, η απόδοση του ραφιού συνήθως δεν επηρεάζεται και εξακολουθεί να υποστηρίζει το βάρος των παλετών.

Δυστυχώς, ζημιές σε μικρότερα εξαρτήματα όπως στις χιαστές πλαισίων και στα αγκύρια ή μικρές ζημιές στους στύλους, συχνά παραβλέπονται, καθώς μπορεί να φαίνονται ασήμαντες ή να είναι εκτός ορατότητας. Ωστόσο, αυτά τα φαινομενικά μικρές φθορές μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε καταστροφική πτώση αν το σύστημα επιβαρυνθεί με οριζόντια φορτία. Είναι σημαντικό κατά συνέπεια, να εκτελείται επαναλαμβανόμενος έλεγχος ραφιών καθώς και οι επισκευές του συστήματος να γίνονται το γρηγορότερο για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.

20210812_104933.jpg
2. Απουσία προστατευτικών στους ορθοστάτες

Πολλά από τα μικρά χτυπήματα, ειδικά στους ορθοστάτες όπου είναι το πιο ευάλωτο μέρος του ραφιού, μπορούν να αποφευχθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου όταν εγκαταστούνται προστατευτικά σε αυτά.

Πολλές εταιρείες αγνοούν αυτά τα προστατευτικά και επικεντρώνονται μόνο στα προτατευτικά που μπαίνουν στα άκρα των σειρών, αν και η προστασία των στύλων είναι εξίσου σημαντική. Μικρά χτυπήματα όπως στην εικόνα στο νούμερο 1 πιο πάνω, θα είναι ανύπαρκτα σε όσα σημεία εγκαταστούνται σωστά προστατευτικά ορθοστατών.

Η Spima μπορεί να παρέχει προστατευτικά τόσο με τα πολυμερή και καινοτόμα (A-SAFE) όσο και με μεταλλικά.

viber_image_2022-12-12_14-02-22-436.jpg
3. Αγορά και εγκατάσταση μεταχειρισμένων ραφιών

Τα ράφια κοινώς θεωρούνται ως ένα απλό μέταλλο, και ως εκτούτου πολλές επιχειρήσεις για να εξοικονομησουν συχνά παρασύρονται και αγοράζουν μεταχειρισμένα ράφια από εναλλακτικές αγορές ή από εταιρείες που έχουν κλείσει μεταξύ άλλων. Αν και αυτό όντως αποτελεί μια εξοικονόμηση κόστους, αποτελεί επίσης και μεγάλο κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουν ποια είναι η εσωτερική κατάσταση του ατσαλιού (μπορεί να έχει υποστεί διάβρωση και επομένως να είναι αποδυναμωμένο), ή να έχει υποστεί μικρές ζημιές που δεν είναι ορατές ή να μην έχει συναρμολογηθεί σωστά.

Εάν το σύστημα ήταν παρών στη παλιά αποθήκη για πολλά έτη χωρίς να γνωρίζεται πώς οι χειριστές το χρησιμοποιούσαν, και συνεπώς άγνωστη η όλη φυσική κατάστασή του, και εάν δεν είναι ούτε προσβάσιμα τα αρχικά σχέδια που απαιτούνται για τη σωστή εγκατάσταση του συστήματος, θέτετε σε κίνδυνο την επιχείρησή σας και το προσωπικό σας χωρίς λόγο - εάν υποστούν κατάρρευση για οποιονδήποτε λόγο θα είστε 100% υπόλογοι.

Screenshot 2023-02-28 124538.jpg
4. Λανθασμένη φόρτωση στο σύστημα

Η υπερφόρτωση ή η μη ισορροπημένη φόρτωση είναι ένα συνηθισμένο σφάλμα που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικό περιστατικό. Ενώ τα συστήματα ραφιών έχουν συνήθως υψηλή ικανότητα υποστήριξης βάρους, συχνά αγνοούμε το οριζόντιο στρες που προκαλείται από την υπερφόρτωση ή την ανισορροπημένη φόρτωση. Το σύστημα ραφιών ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντέξει λανθασμένα βάρη κατά τη διάρκεια οριζόντιων δονήσεων ή περιστατικών κρούσης. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση βάρους πολύ ψηλά στο σύστημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική καθώς είναι δυσκολότερο να σταθεροποιηθεί στους οριζόντιους άξονες. Ακόμα και όταν ένα υπερφορτωμένο ή ανισορροπημένα φορτωμένο ράφι δεν φαίνεται στρεσαρισμένο, μπορεί να είναι μόλις ένα βήμα μακριά από μια καταστροφική κατάρρευση. Η μη κατάλληλη φόρτωση είναι συνεπώς ένα σφάλμα που πολλά κέντρα διανομής αγνοούν.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τις προδιαγραφές των ραφιών σας και να τις τηρείτε αυστηρά. Κάθε φάτνωμα θα πρέπει να είναι σηματοδοτείται με πινακίδα μέγιστου βάρους. Οι σύγχρονες εφαρμογές WMS μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή σφαλμάτων υπερφόρτωσης και ανισορροπίας φορτίου καθοδηγώντας σας να φορτώνετε τα προϊόντα βάσει του βάρους τους, όχι μόνο της τοποθεσίας τους. Επιπλέον, είναι κρίσιμο να χρησιμοποιούνται ζυγαριές που έχουν ενσωματωθεί στα περονοφόρα ή ζυγαριές στο έδαφος για να ζυγίζονται όλα τα παλέτα. Όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να παρακολουθούνται και πρέπει να ακολουθούνται οι κατάλληλες διαδικασίες φόρτωσης. Η συνεχείς λανθασμένη φόρτωση πιθανό να ετοιμάσει το σύστημα των ραφιών σας για το μοιραίο.

Screenshot 2023-02-28 124431.jpg
5. Αλλαγή στη διαμόρφωση του συστήματος

Tροποποιήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό των ραφιών και ειδικά χωρίς την γραπτή συγκατάθεση του προμηθευτή μπορεί να αποτελέσει μέρος αιτίας που να οδηγήσει σε μελλοντική κατάρρευση.

Μικροαλλαγές, όπως η μετακίνηση δοκίδών (ιδιαίτερα το πρώτο επίπεδο), μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στο επιτρεπόμενο φορτίο ενός συστήματος και μπορεί να το αποδυναμώσουν σημαντικά. Είναι κρίσιμο να λαμβάνετε υπόψη τον σχεδιασμό ολόκληρου του συστήματος, όχι μόνο αν η δοκός μπορεί να αντέξει το βάρος του προϊόντος στο εν λόγω σημείο. Πάντα συμβουλευτείτε τα αρχικά σχέδια και, εάν είναι απαραίτητο να αποκλίνετε από αυτά, πάντα λάβετε την έγκριση του κατασκευαστή γραπτώς.

20230228_121654.jpg
6. Σκουριά ή διάβρωση στο σύστημα

Οποιοδήποτε μέρος του ραφιού που έχει εκτεθεί σε υγρασία ή διαβρωτικές ουσίες θα έχει αναμφίβολα αρνητική επίδραση στην ικανότητα του στοιχείου να κρατήσει το επιτρεπόμενο φορτίο του. Τα διαβρωμένα ή σκουριασμένα στοιχεία θα είναι συνεπώς σημαντικά αποδυναμωμένα και επομένως μπορούν εύκολα να σπάσουν αν ένα φορτίο τοποθετηθεί πάνω τους με περισσότερη δύναμη από το κανονικό, εν αντιθέση ενός κανονικού στοιχείου που θα άντεχε πιθανή κρούση.

IMG_8052.JPG
7. Κτυπημένα ή αδύνατα παλέτα

Αυτό είναι ένα ζήτημα που συνήθως παραβλέπεται καθώς οι παλέτες συνήθως ξεφορτώνονται από τα εμπορευματοκιβώτια και τοποθετούνται αμέσως στα ράφια. Οι εξαγωγείς δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν παλέτες καλής ποιότητας για τις εξαγωγές τους, οπόταν το κέντρο διανομής στο προορισμό θα πρέπει είτε να τοποθετήσει το εμπόρευμα πάνω σε μια ανθεκτική παλέτα, είτε να διατρέξει τον κίνδυνο σπασίματος εντός του ραφιού και πτώσης των αγαθών.

Τα αγαθά στις παλέτες συχνά υπερβαίνουν τα 700 κιλά, έτσι μια πτώση θα έχει σημαντική επίδραση στη δομή του συστήματος. Στην περίπτωση που οι παλέτες σπάνε, τα αντικείμενα που αποθηκεύονται πάνω τους ή ολόκληρο το φορτίο μπορεί να ολισθήσουν από την παλέτα και να πέσουν σε επιφάνειες κάτω από αυτή. Εάν μια παλέτα σπάσει κατά τη φόρτωση ή την εκφόρτωση από το σύστημα ραφιών, το ίδιο το ράφι μπορεί να υποστεί δυνάμεις χιλιάδων kN από πτώση υλικών.

Όταν τα αντικείμενα ή οι φορτωμένες παλέτες πέφτουν πάνω σε μία δοκίδα, μέρος της οριζόντιας ενέργειας μεταφέρεται στο ράφι, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες. Ο κούνημα των παλετοράφων μπορεί να ασκήσει υπερβολική ένταση σε αδύναμα σημεία σύνδεσης, όπως οι κόμβοι όπου συναντιούνται δοκοί και πλαίσια ή τα χιαστλι πλαισίων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Εάν ένα ράφι είναι ήδη κοντά στο μέγιστο φορτίο του ή έχει ανεπανόρθωτη ζημιά, μπορεί εύκολα να υποκύψει υπό την έντονη πίεση.

20180627_100119.jpg
8. Το ράφι είναι εκτός ευθυγράμμισης

Ένα ράφι που να είναι έστω και λίγο εκτός κατακόρυφης ή οριζόντιας ευθυγράμμισης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και μια απόκλιση 1 εκατοστού ανά 3 μέτρα ύψους θεωρείται εκτός προδιαγραφών. Η απόκλιση από την κάθετη ευθυγράμμιση, είτε πλευρικά είτε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, είναι επικίνδυνη. Αυτή η ανομοιομορφία συχνά παραβλέπεται όταν το σύστημα φαίνεται να υποστηρίζει το κατακόρυφο φορτίο των παλετών σας. Αλλά θυμηθείτε ότι μία κατάρρευση συμβαίνει συνήθως όταν τα ράφια εισέρχονται σε οριζόντια κίνηση. Αυτά τα προβλήματα με την ευθυγράμμιση μπορούν να μειώσουν την ικανότητα να αντέξει το σύστημα σε μεταβολές δυνάμεων.

IMG_1670.JPG
9. Απουσία αγκύριων εδάφους ή κτυπημένα αγκύρια

Η έλλειψη σωστής πάκτωσης στο έδαφος μπορεί να οδηγήσει στην αστάθεια της ραφαρίας και στην αρχή μιας στροφικής παραμόρφωσης, προκαλώντας έτσι τη στροφική μετατόπιση των ορθοστατών σε σημεία απουσίας αγκύριων. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι οριζόντιες δυνάμεις μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τη δύναμη της τριβής της βάσης που κρατά τους κάθετους στύλους στη θέση τους, προκαλώντας μία πιθανή κατάρρευση. Η έλλειψη αγκυροποίησης μπορεί επίσης να συμβάλλει και στην σταδιακή υποβάθμιση της στατικότητας της ραφαρίας, καθιστώντας την πιο ευάλωτη. Βασιζόμενοι σε προϋπάρχουσα περιστατικά καταρρεύσεων ραφιών, οι εμπειρογνώμονες έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη σωστής πάκτωσης μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική αποδυνάμωση του συστήματος και κατ επέκταση σε πτώση.

IMG_0623_edited.jpg
10. Παραμόρφωση στρέψης

Όταν ένας ορθοστάτης ή δοκίδα παραμορφώνεται και αποκλίνει από την κανονική κάθετη ή οριζόντια θέση του, αναφέρεται ως παραμόρφωση στρέψης. Αυτές οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για τα εν λόγω στοιχεία επειδή η δύναμη που ασκείται δεν είναι πλέον συμπιεστική αλλά κινείται σε οριζόντια κατεύθυνση. Πριν από μία κατάρρευση, στους στύλους ή στις δοκίδες θα εμφανίσουν σημάδια καμπυλότητας ή παραμόρφωσης λόγω των δυνάμεων που ασκούνται επάνω τους.

Ενώ ένας στύλος μπορεί να αντέξει τεράστιο βάρος στον κατακόρυφο άξονά του, πολύ πιο εύκολα μπορεί να υποστεί κάμψη όταν οι δυνάμεις είναι πλευρικές (όταν συμβαίνουν παραμορφώσεις στρέψης). Τέτοιες παραμορφώσεις μπορεί να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών μικρών κρούσεων, σπασμένων χιαστών, ανισσόρροπων φορτίων ή στρεβλωμένων στοιχείων αλλού στο πλαίσιο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα θέματα παραμορφώσεων στρέψης πιθανόν να χειροτερεύσουν, προκαλώντας τελικά τον ορθοστάτη ή τη δοκίδα να σπάσει. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αργά ή ξαφνικά, και απαιτείται άμεση ανταπόκριση εάν εντοπιστούν τέτοια θέματα στα ράφια.

bottom of page